Zahteve

Kaj potrebujemo ?

Za spletni dostop do 3MAP aplikacij potrebujete le standardni spletni brskalnik, ki podpira Javo:

Kaj se dogaja ?

S klikom na povezavo na posamezno 3MAP GIS aplikacijo, se v spomin vašega računalnika prične najprej nalagati 3MAP odjemalec. Odjemalec je računalniški program velikost okoli 400kB (odvisno od konkretne GIS aplikacije). Napisan je v programskem jeziku Java in omogoča komunikacijo vašega brskalnika s strežnikom prostorskih podatkov. 3MAP odjemalca ni potrebno posebej nameščati. Program je aktiven le toliko časa, dokler je aktivna zveza s strežnikom prostorskih podatkov. Funkcija programa se prekine, čim boste zaprli okno brskalnika.

Kaj lahko vpliva na odzivni čas pregledovalnika?

Med uporabo 3MAP pregledovalnika lahko na odzivni čas vpliva tudi količina podatkov, ki jih mora GIS strežnik obdelati, zahtevnost in kompleksnost sproženih poizvedb po podatkih, količina aktiviranih grafičnih slojev, zlasti rasterskih slik (ortofoto, topografija) iz katerih se generira slika za mapo in ne nazadnje sama velikost okna s pregledovalnikom, ki ga imate odprtega na vašem ekranu (vpliva na velikost slike v mapi, ki se prenaša).

Znani problemi uporabe in predlagani ukrepi

Opaženi so primeri, ko je funkcionalna uporaba 3MAP pregledovalnika zmanjšana ali onemogočena:

 1. Imam starejšo verzijo spletnega brskalnika. Okno 3MAP pregledovalnika se odpre, vendar se aplikacija ne pokaže.
  Odg.: nekateri starejši brskalniki ne podpirajo ali ne podpirajo v celoti programskega jezika java.:
  - instalirajte sodobnejšo različico brskalnika (Mozilla/Firefox, Internet Explorer ali podobno...)
  - in instalirajte zadnjo različico Sunove Jave.


 2. Kako lahko ugotovim, ali imam instalirano zadnjo verzijo Jave?
  Odg.: To lahko ugotovite s testom na spletni strani JAVE. Več o testu...PREVERJANJE JAVE
 3. Imam najsodobnejšo različico Microsoftovega Internet Explorerja in Microsoftovo Javo. S posodobitvami IE brskalnika se namesto GIS aplikacije pokaže se le belo okno z ikono X:
  Odg.: - instalirajte zadnjo različico Sunove Jave.


 4. Uporabnikom, ki dostopajo do interneta preko določenih tipov požarnega zidu, ne uspe dostop do aplikacije:
  Odg.: v vseh opaženih primerih je problem odpravil uporabnik sam tako, da je deinstaliral obstoječo verzijo Jave in namestil zadnjo (sodobnejšo) različico.


 5. Nad aplikacijo se pojavi pasica z opozorilom, da je brskalnik preprečil odpiranje okna. V 3MAP pregledovalniku se določene funkcije (izpis, pomoč) ne aktivirajo ali pa jih brskalnik noče odpreti:
  Popup blocker
  Odg.: Vkolikor imate pri varnostnih nastavitvah brskalnika vključeno blokiranje pojavnih oken, vas bo brskalnik pri poizkusu odpiranja novega okna aplikacije (npr. pri kliku na gumb za pomoč, za izpis, za dodajanje nove točke, ipd...) na to opozoril. Nad aplikacijo se bo pojavila brskalnikova pasica z opozorilom in ponujenimi možnostmi za nadaljevanje. V pasici potrdite dovoljenje za odpiranje oken aplikacije.
  Enako velja za nekatere dodatke k brskalnikom (npr. Google search), ki lahko na enak način preprečujejo odpiranje pojavnih oken, v tem primeru oken aplikacije.


 6. Pri dostopu do aplikacije preko varnega protokola HTTPS se vam vsakokrat znova pojavi varnostni alarm brskalnika:
  Varnostni alarm (okno)
  Odg.: namestite javno potrdilo certifikacijske agencije SIGEN-CA.


Še vedno ne gre?

V primeru kakršnih koli tehničnih težav, nam lahko pošljete elektronsko sporočilo, poskušali vam bomo odgovoriti v čimkrajšem možnem času.